Home Uncategorized Soal Bahasa Inggris Kelas XII SMA Beserta Jawaban

Soal Bahasa Inggris Kelas XII SMA Beserta Jawaban

24
0

iTapuih.com – Soal Bahasa Inggris Kelas XII SMA Beserta Jawaban. Pada kesempatan kali ini saya akan berbagi tentang kumpulan soal-soal untuk kelas XII SMA Beserta Jawaban. Soal-soal kali ini terdiri dari 25 pertanyaan berupa pilihan ganda (Multiple choice test). Untuk melihat kunci jawaban dari soal-soal berikut ini kamu bisa klik tombol “kunci jawaban” pada bagian paling bawah. Semoga soal-soal yang saya hadirkan ini dapat meningkatkan kemampuan bahasa Inggris kita. Bagi guru, soal-soal ini bisa dimanfaatkan sebaik mungkin.

Read the text and answer questions 1 to 3.

A kangaroo is an animal found only in Australia. It has a smaller relative, called a wallaby, which lives on the Australian island of Tasmania and in New Guinea.

Kangaroos eat grass and plants.They have short front legs, but very long and strong back legs and a tail. These are used for sitting up and for jumping. Kangaroos have been known to make forward jumps of over eight meters, and leap across fences more than three meters high. They can also run at speeds of over 45 kilometers per hour.

The largest kangaroos are the Great grey kangaroo and the Red Kangaroo. Adult grows to a length of 1.60 meters and weighs over 90 kilos.

Kangaroos are marsupials. This means that the female kangaroo has an external pouch on the front of her body. A baby kangaroo is very tiny when it is born, and it crawls at once into this pouch where it spends its first five months of life.

1. According to the text, the kangaroo ….

A. Can grow as tall as a man
B. Can run faster than a car
C. Can walk as soon as it is born
D. Can jump over a 3 meters high fence
E. Can live in a pouch during its life
2. …. are used for sitting up and for jumping ….
A. Long tails
B. Short legs
C. Body pouch
D. Short front legs
E. Strong back legs
3. We know from the text that kangaroo ….
A. Is smaller in size to human
B. Is an omnivorous animal
C. Has habitat in Tasmania
D. Can be called Wallaby in New Guinea
E. Has another name called Wallaby 29.
Read the text and answer questions 4 to 8.
Once upon a time there was a poor widow who had an only son named Jack. They were so poor that they didn’t have anything except a cow. When the cow had grown too old, his mother sent Jack to the market to sell it. On the way to the market, Jack met a butcher who had some beautiful beans in his hand. The butcher told the boy that the beans were of great value and persuaded the silly fad to sell the cow for the beans.


Jack brought them happily. When he told his mother about this, his mother became so angry that she threw the beans out of the window.
When Jack woke up in the morning, he felt the sun shining into a part of his room but all the rest was quite dark and shady.

So he jumped to the window. What did he see? The beanstalk grew up quite close past Jack’s window. He opened the window and jumped to the beanstalk which ran up just like a big ladder.
He climbed … and climbed till at last he reached the sky. While looking around, he saw a very huge castle. He was very amazed.

Then Jack walked along the path leading to the castle. There was a big tall woman on the doorstep. Jack greeted her and asked for the giantess mercy to give him breakfast, because he felt very hungry. Although the giantess grumbled at first, finally she gave Jack a hunk of bread and cheese and a jug of milk.
Jack hadn’t finished when the whole house, began to tremble with the noise of someone’s coming. “Oh! It’s my husband!” cried the giantess. “What on earth shall I do?”
Hastily the giantess opened a very big cupboard and hid Jack there.

4. Where did Jack sell his cow ……..
A. At a castle
B. At the market
C. At the giant’s castle
D. At the butcher’s house
E. On the way to the market
5. What is the story about ……..
A. Jack and a butcher
B. Jack and the giantess
C. Jack and the bean stalk
D. A poor widow and his son
E. The giantess and her husband
6. “Oh! It’s my husband!” cried the giantess. (Paragraph 7)
“What on earth shall I do?”
From the sentence we know that the giantess is …….. her husband.
A. Afraid of
B. Angry with
C. Fed up with
D. Annoyed with
E. Displeased with.
7. Jack’s mother looked very furious when Jack told that ……..
A. The beans were precious
B. The butcher bought his cow
C. He had sold his cow to a butcher
D. He traded his cow for the beans
E. He met a butcher on the way to the market
8. What do we learn from the text ……..
A. Sincerity makes Jack get something precious
B. Jack’s mother was a furious mother
C. Poverty makes people hopeless
D. The giantess took pity on Jack
E. Jack was an innocent boy

Read the text and answer questions 9 to 10.
Dear Mr. Thompson,


I recently received a letter from Mr. Robinson, a valued customer of ours. He purchased an Italian coffee table and four French dining room chairs from us which your company delivered to his residence.
He has written a complaint that the purchases arrived damaged. We pride ourselves in the quality of our product and would like an explanation as to how this mishap occurred. Even though the items are insured, our reputation is at stake.
I would be most grateful if you would reply as soon as possible so that this matter can be resolved to everyone’ s satisfaction.

Sincerely,
Jackie Middleton
Customer Services Manager

9. What is the customer complaining about in his letter?
A. Late delivery of the purchasing goods
B. The damaged purchased goods
C. Cancellation of the delivery
D. High price of the furniture
E. Low quality of the Product
10. Who is Mr. Thompson?
A. A Valued Customer
B. Delivery Service Manager
C. Customer Service Manager
D. Jackie Middleton’s boss
E. Mr. Robinson’s employee
Read the text and answer questions 11 to 14.
Nuclear power is generated by using uranium, which is a metal mined in various parts of the world. The first large-scale nuclear power station was opened at Calder Hall in Cumbria, England, in 1956.

Some military ships and submarines have nuclear power plant for engines. Nuclear power produces around 11 % of the world’s energy needed, and produces huge amounts of energy. It causes no pollution as you’d get when burning fossil fuels.

The advantages of nuclear is as follows:
1. It costs about the same as coal, so it’s not expensive to make.
2. It doesn’t produce smoke or carbon dioxide, so it doesn’t contribute to the greenhouse
effect.
3. It produces huge amounts of energy from small amount of uranium.
4. It produces small amounts of waste.
5. It is reliable.

On the other hand, nuclear power is very, very dangerous. It must be sealed up and buried for many years to allow the radioactivity to die away: Furthermore, although it is reliable, a lot of money has to be spent on safety because if it does go wrong, a nuclear accident can be a major disaster.
People are increasingly concerned about this. In the 1990’s nuclear power was the fastest growing source of power in many parts of the world. In 2005, it was the 2nd slowest-growing.

11. The text dismisses ……..
A. Nuclear in general
B. Nuclear biggest station
C. The danger of radioactive
D. The disadvantages of nuclear power
E. The advantages and disadvantages of nuclear power
12. The opposite of dangerous is ……..(Paragraph 4)
A. Vile
B. Dull
C. Tiny
D. Calm
E. Safe
13. Why is nuclear power very dangerous? Because ……..
A. Its radioactivity lasts long
B. Uranium is renewable
C. It is reliable
D. It is cheap
E. It is safe
14. Which statement is TRUE about nuclear ……..
A. It is reliable
B. It is costly to make
C. It causes air pollution
D. It affects the greenhouse
E. It produces small amounts of energy
Read the text and answer questions 15 to 17.
Breaking and Entering is an unusual film. Will and Sandy are two architects working on a major urban renewal project in the King’s Cross section in London. The area is unsafe and ready for such a project. Will and Sandy move their offices into a nearby vacant warehouse.


Will has to deal with constant burglaries at his new office. One night, he saw Miro trying to break into the building. He chased Miro to his run down apartment block and watched him return home to his mother, Amira, a Bosnian immigrant who makes a living tailoring clothes. Soon, Will ‘meet’ Amira and they begin an affair. And Amira learns that Will holds the key of her son’s future. How far will this mother go to protect her son? Breaking and Entering is a very interesting film, it is almost entirely character driven. Tis is not a bad thing although in the film we are exposed to a story or action driven.

Anthony Minghella, the director, creates some of the most believable, interesting characters these actors have ever played. It is almost painful to watch them on their journey. Each of the characters makes decisions affecting how their lives will play out, or change and these decisions and actions affect the story. The characters aren’t reacting to the story. They are changing it.

15. The text is mainly about ……..
A. A review of a new film, Breaking and Entering
B. The process in making the new film, Breaking and Entering
C. An amusing story dealing with experience in different ways
D. An account of an unusual or amusing incident retold by the film
E. The description how the film is accomplished through a series of steps
16. “Will and Sandy move their offices into a nearby vacant warehouse.” (Paragraph 1)
The antonym of the underlined word is ……..
A. Empty
B. Fulfilled
C. Covered
D. Occupied
E. Luxurious
17. Which of the following statements is NOT TRUE according to the text ……..
A. Miro is one of the burglars who tried to break into Will’s new office.
B. Will has to deal with constant burglaries at his new office.
C. Miro is Amira’s son, a Bosnian immigrant who makes a living by tailoring clothes.
D. The area where the two architects work is unsafe and ready for a renewal project.
E. Minghella, the critic, creates some of the most interesting characters the actors have ever played.
Read the text and answer questions 18 to 19.
We, a mining consultant company, are looking for A SENIOR SECRETARY

Female, graduated from a reputable university
Min. 5 years of work experience
Good command of English (oral and written)
Computer literate (min. Word, Excel, Internet)

Please submit your complete application, resume and recent photograph not more than 10 days after this ads to:
HRD PT CITRA ENERGY DEVELOPMENT
Wisma Emha Jln. Wijaya I No. IIA, Kebayoran Baru, Jakarta Selatan 12170
Fax no. 021-7207978
e-mail address: [email protected]
only short listed candidates will be notified

18. What is that text about?
A. Wisma Emha
B. A job vacancy
C. An senior secretary
D. An application center
E. PT Citra Energy Development
19. The following are requirements asked, EXCEPT…
A. Five years experience
B. Able to operate a computer
C. Able to speak and write in english
D. A graduate from a reputable university
E. Application letter should be sent ten days after this ads
20. Arrange the following sentences into the correct and meaningful paragraph!
(1) As a queen, she was very intelligent, and as a politician she had a great charisma.
(2) She had brown eyes and they were shaped like cat eyes. Her skin was in fact an olive shade.
(3) She became queen of Egypt in 51 B.C. at the age of eighteen.
(4) She was famous not only for her breathtaking beauty but also for her great intellect.
(5) She was the last Pharaoh of Egypt.
(6) One of the most famous woman in world history was Cleopatra VII.
The best arrangement of sentences above is … .
A. 6 – 1 – 2 – 4 – 3 – 5
B. 6 – 2 – 5 – 1 – 3 – 4
C. 6 – 5 – 3 – 4 – 2 – 1
D. 6 – 4 – 5 – 1 – 2 – 3
E. 6 – 5 – 4 – 3 – 1 – 2

21. What is the announcement about ……..
A. A school debate
B. A school competition
C. A debate competition
D. Extracurricular activities
E. Participants of the debate

22. According to the text the competition ……..
A. Is only for students with good English
B. Is in the form of spoken arguments
C. Is in the form of written arguments
D. Will be held after school hours
E. Will run for two days

Read the text and answer questions 23 to 25.
Octopuses are mollusks, a kind of animal with a soft body. Unlike other mollusks, such as clams and oysters, octopuses and squid have no hard …. (23) to protect them. An octopus is an animal without any bones. Surrounding the main portion of its body is a fleshy covering, called a mantle. Most of the internal organs of an octopus are inside the mantle. An octopus has  two  big  ….  (24),  so  it  has  very  good  vision.  Seals,  eels,  and  other  sea  animals  prey  on octopuses. An octopus’ main method of defense is to shoot a cloud of dark ink into the water. The ink cloud confuses the attacker, and the octopus jets away. Octopuses can also …. (25) color  rapidly  when  they  are  in  danger.  They  change  color  to  fit  in  with  their  surroundings. This helps them to hide from prey.

23.
A. Skin
B. Scales
C. Seals
D. Shells
E. Skull
24.
A. Eyes
B. Bones
C. Fingers
D. Thumbs
E. Shoulders
25.
A. Complain
B. Wonder
C. Deliver
D. Change
E. Breathe

Lihat Kunci Jawaban

1. E
2. E
3. D
4. E
5. C
6. A
7. D
8. A
9. B
10. B
11. E
12. E
13. A
14. A
15. A
16. B
17. E
18. B
19. E
20. E
21. C
2
2. B
23. D
24. A
25. D

Demikianlah artikel tentang “Soal Bahasa Inggris Kelas XII SMA Beserta Jawaban”. Klik tombol Lihat Kunci Jawaban untuk melihat kunci jawabannya.